Wednesday, May 4, 2011

My very first.

Sebab dah lama tak menulis dan tak tau nak tulis apa, tiba tiba sekarang rasa nak buat movie review pulak. Bukan apa, masa tengah final haritu konon macam berdisiplin sekejap taknak bukak Facebook la konon. Tapi agak hampeh jugak sebab laptop masih on hari hari jugak. Dalam masa tak bukak Facebook tu, tangan pun gatal la nak download movie. And I've decided to download this awesome, kick ass, brilliant movie.



Mula mula download movie kononnya nak tengok masa cuti semester bila final ape semua dah habis. Tapi nampak macam iman masih kurang kukuh dan mudah tergoda dengan godaan syaiton. Last last sambil study calculus jugak aku tibai tengok. Cerita ni pulak jenis yang tak boleh main sambil sambil punya tengok. Memang lekat habis. Grr.

Fuhh memang tak sia-sia dan sangat berbaloi aku tunggu berjam jam nak untuk movie ni habis download. Yelah, dengan internet speed yang sama dengan kelajuan cahaya kalau di-slow motion kan 100 kali, kena la bersabar sikit. Aku bukan duduk kat Korea semua pakai fiber optic cable segala. Haha. Okay, lari topic -__-

Back to the movie, 127 Hours, it's actually a movie based on true story about Aron Ralston, a mountaineer who stuck under the Blue John Canyon for 127 hours because his left hand was pinned to the canyon wall by a 800 pounds boulder. Lepas tu, untuk lepaskan diri, selamba badak je dia potong tangan sendiri. Gila tak? Gila tak? Haaa. Gila la wehh. Ini kalau setakat kena paper cut pun boleh menangis hingus meleleh eleh. Hummphh

Ada beberapa faktor kenapa movie ni da bomb dan termasuk dalam senarai wajib tonton sambil makan keropok lekor :

  1. The role of Aron Ralston is briliantly played by James 'my man' Franco. Ehemm.
  2. It is a movie by Danny Boyle, who formerly did Slumdog Millionaire. Boleh bayangkan tak macam mana eye-opening nya cerita ni even korang belum tengok pun? Come on, Slumdog Millionaire man! Siapa tak tengok lagi dia loser terbesar abad ini :P
  3. Disebabkan ini true story pasal orang yang masih hidup, jadi jalan cerita dia memang real sebab kejadian tu dapat diceritakan secara detail. And the best part is Aron Ralston made a video while he was stuck down the canyon which I could tell you, is very very very touching.
  4. Cerita dia tak panjang sangat, tak meleweh, dengan sikit additional scene yang best.
  5. And and and, all the soundtracks are by A.R Rahman. Also THE MAN from Slumdog. Perfect.









Awesome gila. Mesti tengok.

Kalau rajin, ada lah movie review yang lain. Kalau takde, paham paham.

p/s; Cerita ni memang dah berbulan lamanya. Mesti ada yang kata, 'ek elehh baru nak tengok. So yesterday'. Kihkihkih

Assalamualaikum :)

1 comment: